De Boswachters van Polanen

Elk jaar worden er bij ons op het park minder padden,kikkers en salamanders dood gereden. Goed nieuws ? nee ! Dat komt namelijk omdat er

elk voorjaar minder overblijven voor het jaar daarop.
Dit voorjaar zijn we gestart met het helpen om deze dieren veilig over te laten steken.

Met de paddentrek komt het soms voor dat het mannetje alvast mee lift op de rug van zijn geliefde op weg naar de sloot. Soms wel honderden meters. Aangekomen in de sloot waar ze geboren zijn legt de bruine kikker klompen dril en padden lage slierten met honderden eitjes in het water.. Alle bij de dieren zijn eigenlijk landdieren en komen allen maar naar de sloot of vijver om zich voort te planten. We zijn met een aantal vrijwilligers in de avonden van de maand April op het Westerhonk vaste rondes gaan lopen en hebben veel dieren kunnen overzetten.

Eind april vonden we in de sloot een lege vles drijven met onderstaande briefje er in.

“Ik ben weer terug op mijn basis. De plek waar ik mij echt thuis voel.
De sloot was een leuk uitstapje om elkaar eens ff beter te leren kennen, maar het liefst leef ik in mijn ééntje in het bos of in jullie achtertuin. Bedankt iedereen die ons geholpen heeft. In totaal hebben jullie 331 broers en zussen over gezet. 47 zijn er toch nog zo plat geworden als een dubbeltje. ( veel minder dan vorige jaren) Van onze neef de bruine kikkers zijn er 41 over gezet en 1 kleine watersalamander. De borden mogen weer weg. Tot volgend jaar.”

Addy de paddie

Ben je benieuwd, of enthousiast om volgend jaar te helpen. Dat kan! Geef je op via facebook bij de boswachters van Polanen. We nodigen je dan volgend voorjaar uit om mee op pad te gaan.

De boswachters van Polanen.